Roeivereniging Leerdam (RVL) is opgericht op 16 april 1963 en goedgekeurd bij Koninklijk Besluit op 12 mei 1967. De eerste voorzitter was Dick Nije, destijds directeur van de Glasfabriek Leerdam. Hij gaf toen leiding aan een ‘herenclub’, een aantal notabelen uit Leerdam en omstreken. In 1965 trad de eerste vrouw toe tot lid van de RVL. RVL kon destijds gebruik maken van een accommodatie, direct gelegen aan de Linge, behorend bij de Glasfabriek Leerdam. Het roeiwater de Linge is bij uitstek een prachtig natuurgebied.

In de jaren tot 1970 kende de RVL slechts een beperkt aantal leden en beschikte over vier boten. In 1971 was het plan om een groot aantal jeugdleden aan te trekken vanuit het Leerdamse Jongerencentrum ‘Beltzicht’. Hierdoor veranderde het elitaire karakter van RVL en de toenmalige leden werden meer een afspiegeling van de bevolking van Leerdam en omstreken.

Verder werd in de jaren zeventig de roeiaccommodatie uitgebreid en in eigen beheer onderhouden. Al met al steeg de populariteit van het roeien in de omgeving. Het wedstrijdroeien werd gecultiveerd en werden talloze roei-evenementen georganiseerd. Het wedstrijdroeien kende een hoogtepunt in 1991 toen de ‘lichte heren 4 ploeg’ op nationaal niveau verrassend goed presteerde. In de negentiger jaren is RVL uitgebouwd tot een vereniging met ca 200 leden, een toplocatie in eigen bezit en beheer aan de Linge en een schitterend botenpark.